İyi ki 15 gün evden ve mutfaktan uzak kaldım, değil mi? Sizi de yemek tarifine boğdum. Eğer yakın zamanda kesilir zannediyorsanız yanıldığınızı şimdiden söyleyeyim. Şöyle ki, Biber Dolması’nın gördüğü ilgiyi takiben basit, sıradan yemek tariflerime devam etmeye karar verdim. Mesela bir sonraki sağlıklı, besleyici, kolay ve lezzetli tarif Zeytinyağlı Taze Fasulye olacak. Sonra da hafta sonunda bu kadar sağlık yeter diyerek, yağ mantısı yapmayı planlıyorum.
Şimdi saf hamburgerimi anlatmalıyım…
Uno’nun hamburger ekmeklerinden sonra beni bir düşüncedir aldı. Çocuklar fast food olarak dışarıda hamburger yediklerinde acaba köfte olarak ne yiyorlar, diye. Bir ara onlar için de soya etinden yapılıyor gibi bir şey duymuştum. Ne kadar frenlemeye çalışsak da haftada 1 kez yemelerine bir şey söylemiyoruz, sırf yasak olup da ilgilerini gereğinden fazla çekmesin diye. Bu sebeple bir süredir evde kendi hamburgerimizi kendimiz yapıyoruz, yani yapıyorum.
Hamburger ekmeğinin tarifi için tombik pide’ye bakabilirsiniz. Tombik pideden farklı olarak biraz daha kalın olarak tepsiye hamurları koydum.
Hamburgerin köftesi için:
– 600 gr orta yağlı kıyma
– 1 baş soğan
– 1 iri diş sarımsak
– Tuz, karabiber ve kimyon.
(Islama köfte yapmıyoruz, o yüzden ekmek yok! Gerçek hamburger köftesinde ekmek içi olmadığını bilmiyorduysanız, bugün öğrendiğiniz gündür.)
Yaptığınız şey soğanı rendelemek, sarımsağı iyice dövmek ve sonra üzerine biraz su ilave edip hepsini güzelce yoğurmak. Köfte için kuraldır, ne kadar iyi yoğurulursa o kadar lezzetli olur.
Yoğurduktan sonra parmaklarınızı yarı yarıya kapattığınızda avcunuzu dolduracak kadar parçalar alıp köfteye şekil vermek.
Lezzetli hamburger köftesinin sırrının büyük kısmı pişirilmesinde. Döküm tavayı iyice kızdırdıktan sonra köfteyi cezp edici cızırtılarla tavaya koyuyorsunuz. Bir süre elinizi sürmeden bekliyorsunuz. Köftelerin size bakan yüzünün tamamının rengi iyice döndükten ve tavaya köftelerden usul usul su akmaya başladıktan sonra çevirip diğer tarafını da üzerinde koyu renkli tava izi belirinceye kadar pişiriyorsunuz. Böylelikle dışı kızarmış, içi pişmiş ama sulu, lezzetini kaybetmemiş köfteleriniz oluyor. Mühürleme dedikleri pişirme usulü işte bu.
Hamburgerin ketçapı ya da domates sosu için 1 domates ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir tutam tuzla pişiriyorsunuz.
Artık hamburgerinizi yemeye az kaldı. Kendi yapımınız ekmeği ortadan ikiye kesip iç yüzeylere kendi yapımınız ketçaptan sürüyorsunuz. Köftenin üstüne isteğe göre hardal da koyabilirsiniz. Sonrası klasik turşu ve yine isteğe göre halka soğan.
Afiyet olsun…. Sizden başka kimsenin elinin değmediği, tüm malzemeleri yüzde yüz katıksız… Garantili lezzet diye ben buna derim.
P.S. Patatesler de bir kaşık doğal sızma zeytinyağı ile malum şekilde kızardı. Salatadaki malzemelerin hepsi annemin yazlığının bahçesinin ürünü. Ben yaptım diye demiyorum, özellikle ekmek çok lezzetliydi.
Elinize sağlık. Dolma ve hamburger tariflerinizde kullandığınız orta yağlı kıyma için dana mı yoksa kuzu kıyması mı kullanıyorsunuz? Bir de orta yağlı kıyma için yağ oranını nasıl ayarlamak gerekiyor yazabilirseniz çok makbule geçecek. Sevgiyle kalın.
Mine
Şahesen benim tercihim kuzudan yana olur ama genelde çok tutulmadığı için dana kıyması kullanıyorum. Ben döşten çektiriyorum. Parçalara bakıyorum, aslında içlerinde en yağlı duranı alıyorum. Bana dana eti yavan geldiği için en yağlısı bile koyunun yanında hep yağsız kalıyor.
Herşeyi evde yapmaya gayret gösteren bizler için hoş bir tarif olmuş… Yemekleri zaten evde yemeğe özen gösteriyoruz ama artık meyve suyunu bile dışarıdan almıyoruz. Katkı maddesi, katkı maddesi… tüketmekten ne yediğimiz artık belli değil 😦
Ellerinize sağlık,