Etiketler

, , , ,


Kaç gündür bitirebilsem, okuduğum kitabı yazmak niyetindeyim ama kitap bir türlü bitemedi. Çok az kaldı, bir umut bugün bitecektir. Kitap bitip de üstüne yazmadan, hazır Cuma günü de gelmişken hafta sonu için size bir tarif vermek istedim. Herkesin kolaylıkla yapabileceği bir pizzayı size anlattıktan sonra eğer bir de siz yapıp beğenirseniz, nasıl sevinirim anlatamam.

Mayalı hamur kısmı gözünüzü hiç korkutmasın. Hamur mayalamak bu dünyadaki en  kolay şeylerden biridir. Hele mayaladığınız hamurun kabardığını görmek insana cidden mutluluk verir. Kabaran hamura elinizi daldırdığınızda hissedilen ise nasıl tarif edilir, bilemedim. Belki biraz pişmanlık ve biraz umut.

Mayalı hamurla giriş yaptıktan sonra orta boy bir tepside yapılacak pizza için 250 gr un, 150 cc su (yaaa… bu ölçülerin normali yok mu, sorusunun bende geçerliliği yok. Zira hamur işi yapılan bir mutfakta tartı ve ölçü kabı işi çok kolaylaştırıyor. Yoksa hemen edinmenizi tavsiye ederim.), 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 silme tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz şeker, 2 silme tatlı kaşığı aktif kuru mayayı yoğurma kabına koyup güzelce yoğuruyor, hamuru en az 1 saat dinlendiriyorsunuz.

Fırın tepsisine 1 çorba kaşığı zeytinyağı tepsi kenarları da kısmen dahil edilerek sürülür. Bu işlemi elinizle yapmanızı tavsiye ederim çünkü yağlı elinizle hamuru almak daha kolay olacaktır.

pizza1Mayalı hamur biraz elde açılır, sonra tepsiye alınarak ortadan kenarlara doğru bastırılarak tepsi büyüklüğüne, her yerde eşit kalınlıkta olacak şekilde getirilir.

pizza2Eğer benim gibi tembellik edeceğiniz tuttuysa dört kaşık hazır ya da üç orta boy rondodan geçirilmiş  ve 1 çorba kaşığı ketçap, tuz karabiber ve istenirse sarımsak tozu, yok üşenmiyorsanız daha iyisi 1 baş iyi dövülmüş sarımsak ile hamur üstünde hafiften karıştırılır ve pizza sosu kaşığın arkası ile hamurun üstüne yayılır.

Fırın 2000C ye ayarlanır, Pizza sosu çekilip yanlardan hafif kurumaya başlayıncaya kadar pişirilir.

Bu arada istediğiniz miktarda, ki ne kadar çok o kadar güzel, kaşar ve mozeralla peyniri rendelenerek hazırlanır.

pizza3Fırından alınan tepsiye önce her yere eşit gelecek peynir yayılır.

pizza5Peynirin üstüne yine miktarı zevkinize kalmış, halka doğranmış sucuk ve parçalanmış pastırma konarak yeniden pişirilir. Yaklaşık on  dakika kadar sonra peynirler erimiş, sucuk ve pastırmalarda pişme alametleri olan renk koyulaşması, hafiften peynir üzerine yağını salma başlamış olur. Bir spatula yardımı ile baktığınızda hamurun altına baktığınızda hafiften kahverengileşti ise muhtemelen kafi pişirme süresini doldurmuşsunuzdur.

pizza6Tepsiyi fırından çıkardıktan sonraki aşamada azami dikkat gerekir. Şöyle ki, her yanı kaplayan kokular kişide iyiden iyiye Pavlov’un köpeği etkisi yaratmıştır. Size önerim kendinize hakim olmanız, tepsinin üzerini bir başka tepsi ya da kapak vs ile kapattıktan sonra, biliyorum çok zor, ancak en az on dakika beklemenizdir. Bu dediğimi yapmanız halinde hem ağzınızı, dil – damak – yanak – dudaktan oluşan yapı, yanmaktan korumuş hem de pizzanız biraz soğuduğu için yerken alacağınız zevki ikiye katlamış olursunuz.

pizza7Eh, artık bundan sonrasını anlatmaya hacet yok. Dilimledikten sonra ısırdığınız her lokmada kendinizle biraz daha gurur duyarak afiyetle yiyebilirsiniz, varsa üzerine parmesan rendesi, çekme karabiber koyabilirsiniz.  Yanında zevke göre turşu, roka, cherry domates tüketebilirsiniz. Ne içeceğinize de ben karışmayayım, der ve giderim.

Öyle yani…

P.S. Metinde okuduğu malzemeleri altalta yazmaya üşenecekler için malzemeler… bari bir iş yaptık, tam olsun…

Hamur için:

–          250 gr un

–          150 cc su

–          1 silme tatlı kaşığı tuz

–          1 çay kaşığı toz şeker

–          2 silme tatlı kaşığı aktif kuru maya

Tepsiyi yağlamak için 1 çorba kaşığı zeytinyağı ( hamuru almadan temiz kaldığı için sevindiğiniz elinizi de tepsiye sürerek yağlamanızı öneririm)

Pizza üst malzemeleri:

–          Rendelenmiş kaşar peyniri (peynir çeşitleri isteğe göre değişir.)

–          Sucuk, pastırma