Etiketler
al bu da benden olsun, ekmek arası soğan ne de güzel gider, etli ekmek, Kastamonu, Konya, pide
Her yerin kendine ait etli ekmeği var. Nerede sorsan, etli ekmek oranın ama bazen ezber de bozulabiliyor.
Konyalı hayatta da etli ekmeğini Kastamonulu’ya vermez, Kastamonulu’ya sorsan Konya’nınki pidedir işte… Her yerde bazı yiyeceklerin adı ortak oluyor da tadı lezzeti farklı oluyor. Bazen de tad benziyor ad değişiyor. Mesela ben Sinop’ta ilk kez etli ekmek yediğimde, “Aaa… bu bizim çibörek! Biz kızartıyoruz, bu saçta pişmiş. Daha hafif olmuş,” demiştim de birlikte yemek yediklerim hemen itiraz etmiş ve “Yok canım, bu daha güzeldir,” demişlerdi.
Bayramda Safranbolu’daydık ve kuyu kebabı yemeye gittik. Gittiğimiz yer Safranbolu’ya 10, Kasatamonu’ya 100 km uzaktaydı. Yemeğin önünde masaya etli ekmek de geldi. Otelden çıkarken Safranbolu’da etli ekmek yenilecek bir yer olup olmadığını sormuştuk, “Yok olmaz. Etli Ekmek Kastamonu’ndur.” Kabul edin, komik.
Bu durumda konuya benim yaklaşımımın, daha doğrusu bir de benden bir etli ekmek yorumunun, fena olmayacağı kanaatine vardım.
Tarif şöyledir:
400 gr un, 240 cc su, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kesmeşeker, 1 tatlı kaşığı kuru aktif maya karıştırılarak hamur yoğurulur, iki saat bekletilerek mayalanması sağlanır.
Bir tanesi tepsiye uygun boyutta, olabildiğince düzgün, yuvarlak açılır.
300 gr kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber, 1 baş rendelenmiş orta boy soğan ve 1 çay bardağı su karıştırılarak iç hazırlanır. Açılan hamurun üstüne iç güzelce yayılır.
İkinci parça hamur da açılır ve içlenmiş hamurun üstüne kapatılır. Kenarlar güzelce bükülür. Hatta ben iki tur döndüm. Burası mühim çünkü kenarların açılmaması lazım. Açılırsa pişen kıymanın suları dışarı çıkar ve lezzetin büyük kısmı kaybedilir.
Üstüne çırpılmış yumurta sürülür.
1800C fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra üstü hafifçe ıslatılarak setleşmemesi için kapatılır.
15 dakika kadar dinlendikten sonra kesilerek servis edilir. Benim etli ekmeğimin yanında olmazsa olmazı salatalık turşısu ve piyazlık doğranmış soğandır. İçecek olarak da sizin paşa gönlünüz ne isterse olabilir.
Afiyet olsun…
Güzel yazmışsınız.Konya’nın etli ekmeğine biz pide diyoruz.Sinop’un ve Kastomonu enzer.sinop adı geçince dikkatimi çekti.Kayınvalidem Allah rahmet eylesin güzel yapardı.Eşim Sinop’lu.sevgiyle kalın.
Nur içinde yatsınlar. Onlardan daha çok şeyler öğrenebilirmişiz… Sevgiler, eşinize selamlar…
Selgin konuyla ilgili değil ama ben sizin email adresinizi sayfada göremedim, sakıncası yoksa bir şey soracağım.
Boş mail attım şimdi.
Sinop’un etli ekmeği harika.Konyalı’nın ki pide.Sizin ki de güzel olmuştur.Kayınvalidem yaşasaydı çok hüzel etli ekmek yapardı.
Emeğinize ve elinize sağlık dedikten sonra , izninizle yukarıda tarifini verdiğiniz yemeğin “etli ekmek” olmadığını ifade etmeden geçemeyeceğim. Belli ki lezzet ve emek itibariyle etli ekmekten pek de aşağı kalır bir yanı olmasa da gelin biz adına “etli börek” diyelim. Zira etli ekmek sac üzerinde pişirilir. Yegane özelliği de budur. Hatta zamanla kara fırınlarda pide hamurunun geniş açılıp ikiye katlanmak suretiyle etli ekmek adıyla pişirildiğine de tanık oluyoruz.
Emeğinize sağlık diyorum ancak bencede bu tarif etli ekmek değil kapalı pide olsa gerek.