Etiketler
akıl sağlığı, bunama, diyet, kardiyovasküler, kolesterol, yumurta
Yine gittim buralardan sandınız değil mi? Yok, gitmedim ama gündem çok yoğundu. Haziran başında Vancouver’a gittim ki, öncesi bir hafta işte kabustan beterdi, hatta joker hakkı olarak 1 haftalık uzun uyku olsa direkt kullanırdım, öyle diyeyim. Neyse, geçti ve bitti. Vancouver bende hatırası tatsız bir şehirdi ve şimdi katmerlendi. Öbür taraftan garip bir şekilde bu şehir beni çağırıyor, ben başımdan savsam yine gelip beni buluyor.
Vancouver’dan 8 Haziran’da geldim ve Biberler olarak 11 Haziran’da bir haftalık Fransa-Belçika tatiline gittik. Eskiden olsa hem Vancouver hem de Paris-Brüksel-Amsterdam-Paris’ i Ertuğrul Özkök tadında anlatırdım ama o da eskilerde kaldı artık. Zaten konumuz bu değil.
Yine sizinle okuduğum güzel bir şeyi paylaşmak istiyorum. Başlıktan da anlayacağınız gibi konumuz “yumurta”. Şimdi serbest gezen, gezmeyene burada takılmadan size anlatayım.
Bildiğimiz üzere bir süre kolestrolden zengin diyetin özellikle kardiyovasküler açıdan risk oluşturduğu öne sürülmüştü. Tartışmaların en ateşli olduğu zamanlarda rahmetli Ahmet Aydın hocam, “bugün kolesterol yüzünden suçladıkları yumurtayı bir gün aklayacaklar,” derdi. Sayın okurlar, evet belki de o arada geçen yıllarda yumurtadan uzak durmak toplumun bir kısmına önemli bir şey kaybettirmiş olabilir. Bugün size anlatacaklarım 2015 yılında yayınlanan bir araştırmayı kendine temel alıyor diyebiliriz. Şöyle ki, 2015 yılında kolesterol tüketiminin öne sürüldüğü kadar tehlikeli olmayabileçeği yönünde bilimsel veriler sunulmuş.
Hatta, denilmiş ki, diyetle alınan kolestrol ile koroner arter hastalığı, beyinde damar tıkanıklığına veya kanamaya bağlı inme ile ilişkilendirilmemiştir. Diyetteki kolesterolün kandaki kolesterolü yükseltse de toplam ve LDL kolestrol üzerindeki etkisi fazla değildi, bunun yanısıra iyi huylu kolesterolü de yükseltmektedir. Trigliserid düzeyleri de diyetle alınan kolestrolden çok etkilenmemektedir.
Alın, buradan yakın! Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 1. Sınıf, sene 1992, ders biyokimya, Prof. Dr. Safiye Dondurmacı. Bendeniz ilk dönem vizeyi kıtı kıtına kurtarınca Harper’s Biochemistry’i hatmetmişimdir. Çok severek okumuşumdur, roman tadında diycem, abarttığımı düşüneceksiniz ama gerçekten de çok keyifliydi.
Aradan on dokuz yıl geçmiş, ne fırtınalar, ne kasırgalar olmuş, falan filan… geldiğimiz yer burasıdır.
Finlandiya’da 2500 erkeği 22 yıl boyunca takip etmişler.
Bu batı, kuzeybatının takip dosyalarının hastasıyım sevgili okur. Nasıl bir maden yatağıdır, bilen anlar. Keşke bizde de olsa dediklerimdendir. Palladium’da Michael Kors satılmasa ya da i-phone 7 değil de 6 kullansaydık ama en azından 500 kişilik, adamakıllı bir veritabanımız olsaydı, di mi? Hımm… hissettim, pek bi etki bırakmadı sizde belki de. Takılmayınız, geçiniz. Konumuza dönelim.
Yukarıda söz konusu olan grupta ne diyetle kolestrol alımının ne de yumurta yemenin, Alzheimer Hastalığı gelişimi ile ilişkisi bulunmamış. Hatta, dörder yıllık takiplerde yumurta tüketenlerin dil ve beyin ön lob fonksiyonlarının daha iyi olduğu tespit edilmiş. Günde 32 g ve üzeri yumurta tüketenler zihinsel testleri daha iyi yapmışlar. Günde tüketilen her yarım yumurtalık artışı testlerden daha iyi sonuçla ilişkilendiirlmiş.
Elbette, bu konu ile ilgili daha çok çalışma yapılmalı ki, elde edilen sonuçlar birbirini desteklediği takdirde kanıt düzeyine ulaşsın.
Bana sorarsanız, gönül rahatlığı ile günde bir yumurta yemek için çok fazla düşünmeye gerek yok. En azından onca üstüne atılan suçlardan yumurta sıyrılmış sayılır. Demek ki, bundan sonra sadece protein almak için değil aklımız için de yumurta yiyeceğiz.
Öyle yani…
Kaynaklar:
- Berger S, Raman G, Vishwanathan R, Jacques PF, Johnson EJ. Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015;102:276-294. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109578. Accessed January 27, 2017.
2.Ylilauri MPT, Voutilainen S, Lönnroos E, et al. Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2017 Feb;105(2):476-484.
3.Alzheimer’s Association. Brain health: 10 ways to love your brain. http://www.alz.org/brain-health/10_ways-to-love-your-brain.asp. Accessed January 27, 2017.
Merhaba,
Kişisel çabalarımla merak ettiğim konular hakkında bilgi topluyorum,
minik soru kağıtlarını kişisel bilgiler olmadan insanlara doldurtuyorum, ne mi oluyor , cevap vermiyorlar, sonra bir de kızıyorlar, eh işte birkaç kişi den olumlu dönüş alıyorum ve kendimi mutlu ediyorum, pardon bir de bazen hava atıyorum, =) lphon um yok, micheal kors umda yok, ama beynimde bir dolu bilgi var,….
selam ve saygı